Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2014 11:15 - Учени разгадават тайната на извънтелесните преживявания.
Автор: kokomoko Категория: Спорт   
Прочетен: 1165 Коментари: 0 Гласове:
45

Последна промяна: 08.03.2014 11:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image
Някои хора споделят, че са имали т.нар. извънтелесни преживявания или „астрални пътувания” – усещането, че излизат от физическото си тяло и го гледат отстрани. Екип от учени се свърза с жена, която твърди, че може по желание да влиза в такова състояние, и я подложи на изследване с мозъчен скенер. Резултатите от изследването са невероятно интересни.

Андра Смит и Клод Месие от Университета на Отава описват способностите на жената в публикация в списание „The Frontiers of Human Neuroscience”:

„Тя можеше да види как се обръща във въздуха над тялото си, как лежи неподвижно и как се върти заедно с хоризонталната равнина. Понякога съобщава, че вижда себе си отгоре, докато се движи, но остава със съзнание за неподвижното си „реално” й тяло. Не докладва никакви особени емоции, свързани с преживяването.”

Как изобщо е възможно? Случва ли се наистина? Учените откриват, че в мозъка на участничката се случва нещо стъписващо и съответстващо на разказа й: функционалния магнитен резонанс показва „силна деактивация на визуалния кортекс”, и същевременно „активиране отляво на няколко области, свързани с кинестетичната образност” – или мисловните ни представи за физическите движения. Това е частта от мозъка, която прави въможно взаимодействието ни със света – това, което ни кара да усещаме къде и в какво положение се намира тялото ни.

Виж още: Близките до смъртта преживявания са по-ярки от реалността

Това е първият път, когато подобно преживяване е научно документирано и анализирано.Учените знаят, че извънтелесните преживявания може да бъдат предизвикани от „мозъчни травми, липса на сетивни стимули, преживявания, близки до смъртта, наркотични вещества, дехидрация, по време на сън, електрическа стимулация на мозъка, и други. При някои могат да бъдат съзнателно предизвикани.” Това е може би първият изобщо документиран случай изобщо, при който някой може да влезе в подобно състояние, когато иска.

Реално ли е?

Случващото се e реално, в този смисъл: тя действително го преживява. Мозъчният скенер потвърждава, че жената действително преживява това, което твърди. Но това не значи, че „душата” излиза от тялото й. Това не е астрално пътешествие като онези, които описват някои мистици. Нищо паранормално не се случва.

Учените смятат, че изънтелесните преживявания са тип халюцинация, задействана от някакъв неврологичен механизъм. Авторите на изследването смятат, че този  неврологичен механизъм вероятно съществува и при останалите хора и че някои – като участничката в тяхното изследване – могат да се научат съзнателно да го активират. Самата тя съобщава, че го е открила за първи път като дете, докато спяла следобед.
Възможно е извънтелесните преживявания да се окажат нещо като синестезията – неврологичен феномен, който е бил масово игнориран през по-голямата част от 20-ти век. Днес синестезията, при която сетивата се смесват и хората могат например да виждат цвят при чуването на звук, е признато и добре изследвано от науката явление.



Гласувай:
45



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kokomoko
Категория: Спорт
Прочетен: 418465
Постинги: 92
Коментари: 305
Гласове: 3538
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930