Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2015 11:32 - В Сибир са намерени още няколко загадъчни гигантски кратери
Автор: kokomoko Категория: Спорт   
Прочетен: 3308 Коментари: 1 Гласове:
46


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image

Освен откритите преди около година огромни кратери в Сибир, руските учени са успели да намерят още няколко такива кратери. Те се намират на 10 км от областта Бованенково на полуостров Ямал. Учените все още не са стигнали до консенсус за произхода на гигантските кратери.

Професорът от Руската академия на науките Василий Богоявленский заяви, че от спътниците са успели да обхванат новите кратери на полуостров Ямал. Това пише The Siberian Times. По размер откритите кратери са по-малки от тези, които са били открити преди, но те са много и техния произход предстои да се обясни. В момента има две версии за възникването на такива кратери. Някои учени смятат, че те се формират от метанови експлозии, натрупани под земята. Други смятат, че те са резултат на топенето на подземните ледници заради аномалните топлинни вълни в региона.  

image

Професор Богоявленский обясни, че в момента са известни около седем кратера. Пет от тях са разположени директно върху полуостров Ямал, един - в Ямало-Ненецкия автономен окръг, а другият е на север от Красноярск. "Ние имаме точните координати на местоположението на само четири от тях, а останалите три са открити от пастири. Но аз съм сигурен, че в Ямал има повече кратери, необходимо е само да ги потърсим"- каза професорът. Той предположи, че има повече от 30.

image







В момента учените имат само сателитни снимки на мистериозните провали. Провеждането на надземните работи директно на мястото е опасно, защото във всеки един момент може да стане избухване на газ. "Дегазацията - това е процес, открит в Ямал-Ненецкия автономен окръг преди около 45 години. Но ние подозираме, че сега той може да ни даде улики в търсенето на причините за образуването на кратери и газови емисии. Във всеки случай, трябва спешно да проучим това явление, за да се предотвратят евентуални инциденти"- каза ученият. 

image



Оригинал новости RT на русском:
http://russian.rt.com/article/76227
 

 Той също така заяви, че никой не знае какво се случва вътре в тези кратери. Има планове за изпращане на експедиция до мистериозните кратери и да бъдат разположени в района най-малко четири сеизмични станции за измерване на земетресенията при образуването на кратери.

image

http://russian.rt.com/article/76227



Гласувай:
46



1. bojinkata - За сега се счита, че причината е г...
28.02.2015 12:44
За сега се счита, че причината е глобалното затопляне, предизвикало взривоподобно освобождаване на метанови "джобове". Но и това обяснение има слабости - как точно на тези определени места се е събрало това критично количество замръзнал газ, например? Пък и на тази дълбочина?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kokomoko
Категория: Спорт
Прочетен: 417098
Постинги: 92
Коментари: 305
Гласове: 3538
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031